12.02.2009

Ikke her, men der: avis.uten.no

På avis.uten.no blogger vi sammen - i alle fall på samme sted - derfor flytter jeg skribleriene og mmskaoset mitt dit. Her blir det stille.

Sammen.png

Over og ut.

28.09.2008

Lydbok: "Din eneste venn" av Jan Mehlum

Din%20eneste%20venn.jpg

Jeg er glad i lydbøker, og har til dels glemt å notere ned alle lydbøkene jeg har hørt den siste tiden. Jeg får begynne med den siste boken jeg har hørt. "Din eneste venn" av Jan Mehlum, lest av Øystein Røger. Det siste er ikke uviktig. Jeg vil påstå at oppleseren i stor grad har betydning for hvordan lytteopplevelsen til en lydbok blir, og jeg har nok mine favoritter. Øystein Røger kan helt klar bli en av dem.

Bokomtalen fra bokklubben lyder slik:
"Gamle drapssaker, mystiske forsvinninger og en underskjønn kvinne. Svend Foyn, advokaten med et hjerte av gull og lever av stål, har hendene fulle i Din eneste venn. Frilansjournalisten Mirjam Lange arbeider med gamle drapssaker. Hun er spesielt interessert i tre drap som fant sted i Oslo for 24 år siden: To prostituerte og en ung kvinnelig student, som hadde kledd seg ut som hore til et kostymeball, ble funnet voldtatt og drept. Politiet fattet raskt mistanke til den hørselshemmede Reidar Andersen. Det ble ikke funnet sterke beviser mot ham, men han ble dømt på indisier. Ble Reidar Andersen uskyldig dømt? Mirjam Lange mener at alt kan tyde på det."

Din eneste venn er den syvende Svend Foyn-romanen, og det kan tenkes at det kunne vært en fordel å kjent karakteren fra før av, noe jeg ikke gjorde. Mitt første treff med Foyn altså, jeg må vurdere å starte på første bok, men det blir nok ikke det første jeg tar fatt på.

Frognerfitter av Alexia Bohwim

Frognerfitter.jpg

Det er klart, man bør kanskje i utgangspunktet være noe skeptisk til bøker gitt ut på Kagge Forlag, men noen ganger slår det jo til. I dette tilfellet er tittelen iøyenfallende, og når man leser omtalen bak på boka, kan det hele høres ut som en god idé.

Frognerfitter er historien om bestevenninnene som bokser opp blant ærverdige murvillae og store smijernsporter på Frogner i Oso. De utfordrer sine høyborgerlige omgivelser og inngår en ubrytelig, hellig pakt om aldri noen gang å bli som menneskene rundt dem.

Jeg synes boka starter i ånd med bokomtalen, men språket faller, og innholdet med det. En slags oppvekstroman om to jenter i opposisjon mot verden rundt seg. De eksperimenterer med dop og sex, og det hele handler vel i grunn mest om dette. Jeg savner kontrastene til Frogneroppveksten, dobbeltmoralen er muligens tilstede, men ikke i den grad som kanskje hadde gjort boken mer slagkraftig.

05.08.2008

Bristol: "Anatomi. Monotoni" av Edy Poppy

En regntung sommerlørdag er perfekt til kaffe og aviser på Bristol. Avisene ble lest, kaffen drukket og en kake ble spist før det var på tide å lete etter mer lesestoff i bokhyllene på Hotell Bristols bibliotekbar.

Min forkjærlighet for anatomi gjorde nok at blikket falt på boken med tittelen "Anatomi. Monotoni". Og siden ingen andre av bøkene i den hylla var spesielt fristende denne lørdagen, falt valget på denne.

Edy%20Poppy%20Anatomi%20monotoni.JPG

«Anatomi. Monotoni» handler om norske Vår og franske Lou, som giftet seg unge og bor i London. De skal ha et åpent forhold, på alle måter, med elskere og elskerinner. Men utroskapsleken blir en trøblete balansegang, en kjærlighetspantomime med mange nyanser.

Romanen handler også om romanen som Vår holder på å skrive, om sitt alter ego Ragnhild, som for sikkerhets skyld er Edy Poppys døpenavn. Herfra flettes det inn passasjer om oppvekst i Bø, en brann, Frankrike og erotikk - i samspill med resten av teksten.

Jeg liker helt klart starten på boken aller best, og synes kanskje at den taper seg en del underveis. Dog ikke mer enn at jeg leser ut boken på et par timer - på den tiden det tar å ikke løse en vanskelig sudoku hevder noen.

10.07.2008

Muleum av Erlend Loe

Erlend%20Loe%20Muleum.jpg

Fra bokomslaget
18 år gamle Julie mister storebror og foreldre i en flyulykke. Noen måneder senere begynner hun å skrive dagbok, på tross av at hennes far ettertrykkelig har gjort det klart at slike som dem ikke skriver. Julie ønsker ikke å leve videre, men da hun heller ikke lykkes i ikke å leve, blir hun nødt til å finne på noe. Hun begynner å fly rundt i verden. Hun er ensom og hun er fandenivoldsk. Hun er redd for livet og ikke for døden. Hun drar til steder hun aldri har vært på. Hun parrer seg med tilfeldige sportsutøvere. Hun begynner å løpe. Hun håper at alt snart skal ta slutt. Men det tar ikke slutt.

Jeg veit ikke jeg, den får gode kritikker, var lettlest og forsåvidt drivende, men heller ikke denne satte verden i bevegelse for meg. Nå skal det sies at jeg stort sett liker å få Erlend Loe sine bøker lest opp av forfattaren sjølv, mulig det ville gjort forskjellen. Også denne fort gjort, men kanskje litt saktere glemt enn den forrige jeg leste, hva het den igjen?

Få meg på, for faen av Olaug Nilssen

Olaug%20Nilssen%20F%C3%A5%20meg%20p%C3%A5%20for%20faen.jpg

Sommer er lesetid, og etter å ha hørt på en eller annen quiz på NRK P1 der Olaug Nilssens "Få meg på, for faen" ble nevnt i et spørsmål, googlet jeg den og fant den interessant nok til å gi den innpass blant sommerens utvalgte lesestoff.

Som jeg sendte på sms til ei venninne: "Næh, denne må man ikke lese, men kult pornografisk innspill i bokens midtre del." Og det oppsummerer vel egentlig det meste. Lest på en liten kveld. Fort gjort. Fort glemt.

07.07.2008

Kompani Orheim av Tore Renberg

Tore%20Renberg%20Kompani%20Orheim.jpg

For de av oss som allerede har leste om Jarle Klepp i "Mannen som elsket Yngve", er dette en slags oppfølgerroman med tilbakeblikk på Jarles oppvekst sammen med mamma og pappa i Stavanger. Familien Orheim - Kompani Orheim for de innvidde.

Jeg tror rett og slett at jeg hadde for store forventninger til denne romanen. Jeg ønsket vel å ha med fortellerstemmen til Rolf Kristian Larsen mens jeg leste, men dengang ei. Historien er drivende nok, både realistisk og til å kjenne igjen for de av oss som er vokst opp omtrent på samme tid. Det er en bok som må leses ferdig, spurta gjennom den på to dager. Den er bra, bare ikke SÅ bra.

05.07.2008

Noe til besvær av Mark Haddon

Mark%20Haddon%20Noe%20til%20besv%C3%A6r.jpg

Når man har falt for en bok kan man lett havne i den fella at man tror man har falt for en ny forfatter. Jeg gikk nettopp i denne fella da jeg kjøpte den for meg ukjente boka "Noe til besvær" av Mark Haddon. Hans tidligere bok "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" var etter min mening en særdeles fornøyelig leseopplevelse, og det var vel denne jeg håpet på å gjenoppleve. Dengang ei. Riktignok var boka lesbar og språket ålreit, men de finurlige og humoristiske vinklingene fant jeg rett og slett ikke igjen.

På en annen side; det er fint å sitte med nesa i en bok i sola en fin sommerdag. Mark Haddon er ikke min nye favorittforfatter, men "Den merkelige hendelsen med hunden den natten" blir så langt stående som årets beste bok.

16.03.2008

Mandel av Merete Morken Andersen

mandel.jpg

Bristol har oppdatert biblioteket sitt, og det er faktisk en del nye bøker å finne der nå. Å finne en bok i hylla som man leser litt i hver gang man er på besøk der for å drikke kaffe eller varm sjokolade, er som balsam for denne sjelen i alle fall. Høy kosefaktor.

Begynte å lese i Mandel for en tid tilbake, og har nå lest den ferdig. Aner ikke hvorfor jeg plukket akkurat den, men sånn ble det, og jeg kom da gjennom. Til tider en spesiell historie. Den handler om venninnene Agnes og Molly begjærer den samme mannen, tobarnsfaren Aksel. Aksel må være hos ekskona som er sjuk og de to barna hans flytter ut til Molly i sommerhuset hennes. Der blir de kjent med en mann som Molly en gang hadde et forhold til, og så skjer plutselig alt på en gang.

Ikke en bok man MÅ lese, men angrer ikke på at jeg brukte noen timer på den, særlig ikke fordi timene ble brukt i bibliotekbaren på Bristol Hotell.

Den merkelige hendelsen med hunden den natten av Mark Haddon

Den%20merkelige%20hendelsen%20med%20hunden%20den%20natten.gif

Christopher John Francis Boone er midt i tenårene og går på spesialskole fordi han er autist. Han bor sammen med faren i den lille, engelske byen Swindon, ikke langt fra London. Christopher drømmer om å bli vitenskapsmann og astronaut, og har en spesiell hang til kompliserte matematiske utfordringer. Tallenes entydighet inngir ham trygghet. Og det er på grunn av hans tallfiksering at vi får vite at denne fortellingen begynner syv minutter over midnatt. Nøyaktig.

Mesterdetektiv.
På dette tidspunktet, midt på plenen foran huset til naboen Mrs. Shears, finner Christopher puddelen hennes Wellington død, med en høygaffel stukket gjennom kroppen. Et mord har altså funnet sted, og Christopher, som er en stor tilhenger av Sherlock Holmes, bestemmer seg for å finne ut hvem og hvorfor. Det skal vise seg at Christophers strabaser for å nøste opp mordgåten, også bringer ham til bunns i uklarheter rundt hva som skjedde med moren et par år tidligere.